Keramiek Kring Limburg

Exposities

Spiegelingen in Klei

Vanaf 5 mei exposeren dertien leden van de Keramiekring Limburg in het Beesels museum.
De keramisten hebben ieder één object gekozen uit de vele keramische objecten van de Stichting Beesels Keramisch Erfgoed uit de voormalige ateliers van St. Joris en Loré. Dit gekozen object is de inspiratiebron voor een nieuw eigen werk.
In de expositie wordt het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ werk naast elkaar getoond. De keramisten geven bij hun werk aan wat hen heeft gemotiveerd in woord en beeld.

Naast de ‘spiegelingen in klei’ toont het Beesels museum zijn vaste thema’s: het Draaksteken en de Beeselse keramische kunst.
Keramiek en Beesel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 1937 startte St. Joris met een kunstatelier dat na de oorlog tot volle bloei kwam. Later volgde ook Loré. Het museum toont een collectie van kunst uit die voormalige ateliers en vertelt de bezoeker met videobeelden over de historie, de keramische kunst met de kenmerkende zoutglazuren en de bekende kunstenaars die er hebben gewerkt.
Ook belicht het museum de monumentale kunst en bouwkeramiek die in Beesel is gemaakt door gerenommeerde kunstenaars en legt daarmee een verbinding met de monumentale keramiek die in Beesel is te zien in de openbare ruimte. Er is een ‘keramisch ommetje’ verkrijgbaar met een route langs een dertigtal kunstwerken.
Het draaksteken behoort tot het immaterieel erfgoed en heeft een eeuwenlange historie. Aan de hand van foto’s, videobeelden en historische objecten beleeft de bezoeker hoe de traditie is ontstaan én in stand wordt gehouden.

De expositie is elke zondag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur vanaf 5 mei tot 29 september 2024. De toegang is gratis.

Open ateliers 20 en 21 april

Op 20 en 21 april 2024 zullen een aantal leden, voor het tweede jaar, hun deuren openen. De ateliers zijn te bezoeken van 11.00-17.00 uur en op afspraak. Een mooie gelegenheid om de makers zelf te ontmoeten om te horen én te zien wat hen inspireert. De keramisten wonen verspreid over Nederlands en Belgisch Limburg. Deelnemende keramisten zijn: Carla Dijk en Carla Wolfs, Lei Hannen, Niek Hoogland en Imants Ancans, Cindy Heldens-van Aarssen, Heleen Dekkers en Piet Kerkhof, Arjen Markenstein, Dawaa Huizinga-Molom, Saskia Keijzers en Alda Brunenberg, Anja van Rijen, Natascha Rieter en Edith Tergau.
  • Exposities

Keramiek kijken in Hamont


Niek Hoogland, Tegels aardewerk

Een solotentoonstelling voor boegbeeld en ambassadeur van het Tegels slibversierd aardewerk. Niek Hoogland viert een dubbel jubileum: in 2023 wordt hij 70 jaar en in 2024 maakt hij 40 jaar keramiek. In 2023 kreeg hij als kers op de taart een 'artist in residency' aangeboden bij de wereldberoemde Leach Pottery.

Bouwen met klei

Carla Dijk is één van de exposanten. 
  • Exposities

Open Atelier Route Art Beesel/Reuver

Open atelier route Art Beesel-Reuver
Kunstkring Artimosa organiseert in samenwerking met 7 kunstenaars uit het kerkdorp Beesel, op 21 mei 2023 ART Beesel-Reuver. Een open atelierroute met pop-up galerieën. Van 10.00 tot 18.00 uur zetten kunstenaars hun deuren voor u open. Kunstenaars die hun eigen atelier open hebben zijn in Reuver Hub Pollen, Pierre Jetten met als gastexposante Anny Meuleners, Trees Simons en Ger Lenssen. In Beesel Petra Lommen, Sjaak Korsten, Juliette Wermenbol, Stan Linssen, Cindy Heldens,en Leonne van Deuzen. 
Er zijn 4 pop-up galerieën. In de Greswaren exposeren Carla Wolfs, Peter Jentjens en John Stultjens. Louk Weyers, Anita Dings en Marjolijn van Dijk zijn in de Innofabriek (Reuver) aanwezig. In het Parochiehuis (Reuver) is het werk te zien van Christel Roemermann, Peter Eijkelenbergh en Ger Lenssen. Last but not least, Teuntje Schouren in De Bongerd (Beesel). Diverse kunstdisciplines zijn te bewonderen. Van schilderkunst, keramiek, vilt, mix media, grafiek, plastiek, beeldhouwwerk, glaskunst tot geur- en ruimteontwerp.
Tijdens de rondgang kunt u bij de pop-up galerieën in Reuver genieten van de gitaarklanken van Deborah Berg. Ook zijn leden van Toneelgroep Reuver aanwezig. In Beesel speelt die dag Big Band Boesten in de kiosk. Er wordt geen entree geheven.
De Gresbuus is open voor een drankje en hapje. Routekaarten zijn van te voren te verkrijgen bij onder meer de bibliotheek in Reuver en het VVV-kantoor. Op de dag zelf bij alle deelnemende locaties. De route is digitaal te verkrijgen door de QR-code te scannen en is te vinden in de IZI travel app. De plekken zijn die dag tevens herkenbaar aan de blauwe Art Beesel en Artimosa vlaggen.
Dus houd zondag 21 mei 2023 vrij en kom genieten van de kunstwerken van de deelnemende onder het genot van muziek en/of een drankje.

Ode aan de natuur

43 keramisten, waaronder Anja van Rijen, exposeren in het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn.

Odd Kunstroute Venlo

Op Hemelvaartsdag, 18 mei openen kunstenaars hun atelier in Venlo en omstreken.
Arjen Markenstein en Anja van Rijen nemen hier aan deel.

Open Atelier Dagen

Het werk van de leden biedt een brede variëteit aan verschijningsvormen, technieken, creativiteit en vakmanschap. Op 22 en 23 april 2023 zullen een aantal leden hun deuren openen. De ateliers zijn te bezoeken van 11.00-17.00 uur en op afspraak. Een mooie gelegenheid om de makers zelf te ontmoeten om te horen én te zien wat hen inspireert.    De keramisten wonen verspreid over Nederlands en Belgisch Limburg. Deelnemende keramisten zijn: Carla Dijk en Lidwien van Wersch, Lei Hannen, Heleen Dekkers & Piet Kerkhof, Arjen Markenstein, Dawaa Huizinga Molom, Saskia Keijzers en Alda Brunenberg, Edith Tergau, Frans Thevis en Yanette Wald, Natascha Rieter, Anja van Rijen, Neeltje de Vries, John Willems, Carla Wolfs en Donnie van Bree. 


 
  • Exposities

Et Dieu créa la femme

Negen Limburgse kunstenaars geven vorm aan de expositie ‘Et Dieu créa la Femme’ die vanaf 29 januari t/m 2 april 2023 in het Museum van de Vrouw in Echt te bezoeken is.

Onder de exposanten drie leden van de Keramiek Kring Limburg: Lidwien van Wersch, Dawaa Huizinga en Lei Hannen.

Het thema is “De Vrouw”, een thema bij uitstek in dit museum. Het hoeft geen betoog dat de vrouw een veelzijdig wezen is dat de kunstenaar al van oudsher geïnspireerd heeft. Het beroemde kleine beeldje ‘Venus van Willendorf’ dateert al van ruim 20.000 jaar voor Christus en er zullen in de loop van de geschiedenis maar weinig kunstenaars geweest zijn die zich nooit met het wezen ‘Vrouw’ hebben beziggehouden.

Expositie Keramiek Kring Limburg in ECI Cultuurfabriek Roermond

  • Exposities